Sunday 31 January 2010

Pe scurt

  • Cu tot scandalul ăsta cu pedala de accelerație de la Toyota, au apărut și bancuri: Un șofer este oprit cu greu de echipajul de poliție. La întrebarea de ce nu s-a oprit la semnalele poliției și de ce a depășit viteza legală, șoferul răspunde luminat: PEDALA!
  • Am ajuns la concluzia că îmi place mai mult sesiunea din vară. De ce, vă întrebați? Păi e foarte simplu. Deși tentațiile atunci sunt mai mari, fiindca e cald, pentru mine, ambele sesiuni sunt cam la fel. Cu diferența că în sesiunea de vara, nu m-i frig în pauzele de țigară. Deci de aia îmi place sesiunea de vară.
  • Navteq a retras dreptul de utilizare a hărților produse de ei, soluției gratuite de navigație Nav4All. O mișcare geniala aș putea spune, fiindcă Nav4All promite/promitea navigație gratuită pentru TOATE telefoanele mobile, spre deosebire de Nokia, care promite navigație gratuită pe propriile modele. Astfel, Nokia are o ofertă unică, free maps and navigation on our phones. You want it, buy a Nokia!

Friday 22 January 2010

Priorități

De ce nu se poate ține lumea de planuri ? E atât de aiurea când stabilești ceva din timp, doar ca să fi sigur că nu se fute nimic pe parcurs, pentru ca apoi să fie amânat sau anulat. Whatever, nu voi zice că nu mă deranjează, însă sunt realist și înțeleg foarte bine că totul ține de priorități.

Chiar dacă ai alte planuri, dacă intervine ceva și e mai important, e foarte clar ce vei alege. Toată treaba e să ști până când poți să tot amâni planuri. Fiindcă unele chestii se repetă la nesfârșit. Și nu îți poți permite să faci aceleași chestii la nesfârșit. De ce? Se prea poate ca într-o zi să constați că nu mai ai cu cine să faci planuri, de aia.

Urmarire in SUA

Deci asta e probabil cea mai tare urmărire de tip "Live from X Motorway where a car has refused to stop and is being pursued by 7 police cars".

De departe cea mai tare fază e când șoferița se oprește să le arate polițiștilor un anume deget. :))

Thursday 21 January 2010

Let me see you do the Jane Fonda.

One, two, three, four. Get your booty on the dance floor. Work it out, shake it little momma. Let me see you do the Jane Fonda.

Wednesday 20 January 2010

O zi normala de studiu

Da, a început sesiunea și da, învață lumea pe rupte. Și se întâmplă să întrebi pe alții: "No ce faci?" Și auzi răspunsul tipic: "Da uite, învăț de azi-dimineață și îs mort. Am impresia că nu știu nimic, parcă."

Toți avem impresia asta fiindcă toți de fapt... învățăm și... nu învățăm. Cred că video de mai jos e destul de concludent. Arată exact ce facem într-o zi normală de studiu. Pui cartea în mână, dar nu o poți ține mai mult de 5 minute continuu. Sună telefonul, ți-e foame, ți-e sete, ți-e somn, dă cineva BUZZ pe Y!Messenger, primești mail, primești comment, trebuie să culegi recolta pe Farmville, îți amintești că trebuie să răspunzi pe un forum, îți cauți prin dulapuri aiurea, ți-e dor de tv (de seriale, de un film, de știri, de politică), ți-e dor de muzică, ți-e poftă de o țigară, ți-e poftă de ceva dulce și multe alte motive extrem de importante care nu te lasă să studiezi... Ce să faci? Lași cartea și rezolvi trebuirile importante, nu? LOGIC!

Saturday 9 January 2010

Taxe peste taxe

În ultima vreme au apărut o sumedenie de taxe noi. Sau s-au mărit accizele. Înțeleg, statul are nevoie de bani, rapid. Și ce mod mai rapid și mai ușor de a face rost de bani, decât de a mări niște taxe și accize? Sau de a inventa niște taxe noi?

"Vrem să facem populația mai sănătoasă!" spune ministrul Sănătății, what's-his-name. El e doar executorul acestui amplu program de colectare a mai multor bani de pe taxe de la producători, deci, în final, de la consumatori. Practic, noi să plătim mai mult ca să mâncăm sănătos, de exemplu.

De ce să mă oprească, practic, cineva, să mai fumez? Sau să mănânc de la așa-numitele restaurante de tip fast-food? Nu e drepul meu constituțional să fac ce vreau, să aleg ce vreau? Dacă doresc să îmi pun în pericol sănătatea e treaba mea, de ce trebe statul să îmi îngrădească dreptul de la anumite lucruri? Fiindcă el asta face prin taxele astea. Scumpește bunurile și serviciile unor producători, până noi, consumatorii finali, suntem puși în imposibilitatea achiziționării bunurilor dorite. De ce? Fiindcă nu ne mai permitem. Odata cu această scumpire a bunurilor datorită acestor taxe, nouă nu ne crește cu nimic venitul (nouă sau celor care ne întrețin). Cu pretextul interesului crescut al statului pentru buna-creștere și sănătate a populației, suntem încărcați cu taxe peste taxe, care, deși nu ar trebui să ne afecteze cu nimic, tot asupra noastră se abat.

Prețul țigărilor e destul de ridicat deja. Și mă tot gândesc la un aspect și nu reușesc să îl înțeleg. Pe de-o parte, statul se plânge că ii pare foarte rău că prețul țigărilor s-a majorat, dar că nu are ce face, ce e de la UE și ca s-au mărit accizele. Pe de altă parte, Min. Sănătății salută decizia de majorare și speră într-o scădere treptată a numărului de fumători? Dar, de ce treptată? De ce nu imediată??? Statul eșalonează scumpirea pe tot anul. Dacă inițial se vorbea de o scumpire de 30% a țigărilor de la 1 ianuarie, ulterior s-a ajuns la o eșalonare a acestui 30% pe tot anul. Ce motiv ar avea statul să facă treaba asta, daca nu unul clar de natura economică? Normal că preferi să scumpești treptat, ca populația să nu simtă așa tare efectul. Cunoaștem toți reacția în fața unei scumpiri cu 40 de lei. "A, doar 40 de lei, hai ca înca e OK." Dacă ar fi majorat prețurile cu 30% dintr-o dată, nu numai că ar fi pierdut o grămada de fumători (cum își dorește Min. Sănătății și UE) dar odată cu ei, o grămadă de bani la buget. Deci? Statul ne dorește o sănătate mai bună? Pe dracu, pe stat îl doare în cur dacă ești fumător/nefumător, bolnav/sănătos și alte categorii de genul Pe stat îl doare să colecteze cât mai mult de la cât mai mulți.

Credeți că daca bagă taxa de pe alimente nesănătoase, lumea nu o să mai cumpere suc carbogazos? Credeți greșit. Doar că lumea le va cumpăra pe cele ieftine, care chiar si cu scumpirea se vor încadra în buget. Credeți ca departamentele de marketing a producătorilor vor sta cu mâinile în sân? Vor scoate sticla de 5 litri de coca-cola, cu prețul echivalent a doar 1.75 din cât ar costa împreuna 2 sticle de 2 litri. Producătorii nu vor fi afectați de această taxă, pe ei nu ii doare nicăieri. Vor primi label-ul de "produs nesănătos". Ei și? Nu-i ca și cum lumea nu știa deja treaba asta. Credeți ca noi nu știm ca mâncarea de la McDonalds sau KFC nu e precum cea de la mama de acasă? Nu știm ca are așa-zisele E-uri? Chiar așa proști ne țin cei de la conducere??

Nu contesc că, în principiu, acțiunea statului e o acțiune lăudabilă. Însă dacă ar fi aplicată într-un alt context economic ar fi mult mai ușor de acceptat și suportat. În actualul context, e doar o măsura disperată de a strânge niște bani în plus de la producători. Ei la rândul lor vor mări prețurile (și cu ocazia asta vor face și ceva ajustări în sus a prețurilor) și astfel, noi ne alegem cu un IMPOZIT PENTRU MÂNCARE SĂNĂTOASĂ, sau IMPOZIT PE FUMĂTORI.

Thursday 7 January 2010

Un nou an...

A trecut ceva timp de cand nu am mai scris, m-am aflat intr-o asa-zisa "pauza". De fiecare data cand deschideam fereastra de blogger, parca nu imi gaseam cuvintele sa compun ceva. A fost o perioada ciudata din punctul asta de vedere, ba aveam chef da nu puteam scrie, ba aveam idei, dar nu aveam chef. Multe situatii de genul asta. Nici macar de Craciun nu m-am obosit sa scriu un "popular" post traditional cu urarile de bine si toate cele... Sper ca ati avut toti un Craciun frumos, alaturi de persoanele dragi. Si sper sa fi facut acele lucruri care va aduc implinire si toate cele. La fel va doresc si in noul an, 2010, un an care se pare va fi la fel, daca nu mai prost, decat 2009 (dpdv economic).

Ce subiect de discutie am azi? Nici unul. E un post "de recuperare" a timpului in care nu am scris nimic. E, daca vreti, un fel de mini-jurnal cu ce am mai facut eu de o buna-perioada de timp. Fiindca nu mai imi amintesc ultimele lucruri care m-au marcat (cronologic) voi incepe cu cele mai recente.

Suntem in anul 2010, avem presedinte, avem guvern, avem buget. Sper sa nu mai fie certuri la tv, sper sa nu mai dau de politica pe chiar toate posturile, sper sa se schimbe ceva.

Anul nou m-a prins din nou in vesnicul Cluj, a fost un revelion frumos, petrecut alaturi de prieteni "de-o viata" deja. Faptul ca, inca ne inalnim dupa 1 an jumate dupa ce s-a terminat liceul imi intareste ideea ca unele lucruri nu se vor schimba niciodata, indiferent de unde vom ajunge unii sau altii. Iar saptamanala intalnire cu "fosta clasa" va ramane batuta in cui de acum inainte pe termen nelimitat... cel putin asta e dorinta mea.

Tigarile nu s-au scumpit peste 10 lei. Cel putin nu Kent 4. E inca sub 10 lei, e 9.9 lei. Pana cand pretul nu va trece peste 10 lei, nu voi incepe tentativele serioase de "quit smoking". Actualmente sunt doar intr-o asa-zisa "faza intermediara" in care numarul de tigari tinde sa fie tot mai mic. Si acuma, normal, exagerez, fiindca practic nu consider ca fumez prea mult, dar consider ca odata cu scumpirile astea f****e, e mai bine sa ma obisnuiesc din timp cel putin cu reducerea, daca nu chiar cu "abstinenta de la tutun".

Benzina s-a scumpit excesiv, diesel-ul nu. In acest moment ma bucur ca "is pe dizal". Chiar daca s-a scumpit si motorina cu 0.23 (la petrom, eu bag doar de la petrom, e buna si ieftina), consider ca pretul e inca acceptabil. Daca tot sunt la capitolu auto, Yaris-ul o duce destul de bine. Fiindca eu sunt in majoritatea zilelor doar "sofer de oras", dupa 1 an si 3 luni de la achizitie, masina are abia 9000 de kilometri. Deja incep sa ma gandesc daca anul asta prind revizia de 15000 sau cea de 2 ani. E o intrebare "justa".

Sfarsitul anului trecut mi-am facut un cadou de mult dorit, un Nokia N97. A costat ceva bani, dar a fost cumparat din bani proprii, e primul telefon care mi l-am cumparat asa. :) Telefonul e cam ceea ce ma asteptam sa fie, sunt relativ multumit de el. La capitolul camera e mult sub N82, voi duce dorul pozelor facute in Obession, 30+ etc, si urcate apoi automat pe facebook. Cu N97 nu ai sanse la fotografie pe noapte, led-urile sunt inutile in astfel de situatii. Ma voi obisnui, telefonul e foarte frumos, elegant etc.

Ma indrept cu pasi repezi spre o noua sesiune, a 3-a din viata de student. Am asa, mixed-feelings in legatura cu aceasta sesiune. Pe de-o parte, plaja de probleme imi pare ok (mai putin contabilitatea, unde e nevoie de putin... studiu intens). Pe de alta parte, teoria e pe alocuri destul de alambicata... La acest moment, nu ma pot plange ca "imi voi pica vreun examen", nu, nici pe departe, de trecut le trec sigur. Insa voi face tot posibilul sa le trec cu note peste decent. :) Anul asta sunt ambitios si plin de energie, sper sa imi pot concentra aceasta energie pe lucruri utile: studiu, prieteni, personal life. Fiindca I feel that cel putin ultima e destul de deficitara in cazul propriei persoane. Sper ca anul asta sa aduca ceva nou.

Si vai, tocmai mi-am dat seama, anul asta devin major in US. Voi putea consuma alcool oriunde in lume. OMG.

Pe aceasta nota, pun punct acestui post obscen de lung si sper sa ma tin de cuvant cand spun ca imi voi reveni, treptat, la vechea forma de postat pe blog.