Tuesday 15 April 2008

Putin, acum (si) presedinte de partid...

Citeam mai demult ca odata cu incheierea mandatului, Vladimir Putin va urma sa devina premier al Rusiei post-comuniste (pe o perioada nedeterminata, bineinteles).

Dupa ce a dominat viata politica (si nu numai) din Rusia de cativa ani buni, Putin se pregateste acuma sa coboare din tronul presedintiei (unde oricum isi lasa "omul lui") si sa devina premier. Ne gandeam ca poate mai lasa Putin din putere, dar ne inselam amarnic. In ultima perioada, s-au adus amendamente majore constitutiei, astfel ca premierul primeste tot mai multe si mai importante functii. Ce inseamna asta?

Inseamna ca Putin ramane omul Rusiei.

Si, pentru ca nu detinea destule functii in stat si in viata politica (la fel cum detineau fostii lideri comunisti - sper sa intelegeti aluzia), Putin a acceptat recent sa fie si presedintele partidului majoritar din Rusia, Rusia Unita (partidul mostenitor la Partidului Comunist din URSS).

In caz ca nu stiti, secretarul general al Partidului Comunist era cel mai influent si important om din tara, si era ales in functie la mari congrese. Asa si Putin. A fost ales la al IX-lea congres, in functia de presedinte, pe 4 ani.

Lenin, Stalin, Trotki, Gorbaciov, Putin, Eltin... ce ti unu, ce ti altu? diferite manifestari ale aceleasi gandiri...

No comments:

Post a Comment