Monday 5 May 2008

GHID: Cum sa ignori oamenii nesuferiti

In ultima vreme am constatat ca suntem asaltati de un val incredibil de oameni nesuferiti care, crezand ca sunt mai buni ca toti ceilalti, iti creaza acea stare cronica de prost dispozitie, iritare si chiar nervi.

As vrea sa spun ca ghidul functioneaza. As vrea sa ma dau exemplu pe mine, cat de bine imi merge de cand mi-am creat acest set de "porunci". Sfaturi pe care eu unul le dau, dar nu reusesc sa le respect nici cum. Teoretic imi iese, practic insa, sunt de parere ca e imposibil de anticipat in ce situatii ajungi si peste cel tipuri de nesuferiti dai. Fiindca da, sunt mai multe tipuri. Dar lasam discutia asta pe altadata. Mai jos, acele sfaturi "pretioase".


1. Cand nesuferitul vorbeste cu tine, incearca sa fii (sau dupa situatii, sa pari) cat mai atent si sa raspunzi cat mai respectuos posibil. Astfel, nesuferitul va crede ca este cu adevarat important, iar tu, i-ai acordat un moment, ceea ce pentru el/ea va fi ceva cu adevarat special. Fiindca omul nesuferit nu intreaba pe oricine, intreaba numai acele persoane a caror parere conteaza pentru el/ea, si care, dupa el/ea are o anumita pozitie si influenta in grupul din care fac parte cu totii. Tu insa, nu vei scapa de acea iritare care apare cand nesuferitul intreaba constant aceeasi intrebare, insa senzatia va fi diminuata fiindca vei scapa de nesuferit/nesuferita mai repede. As putea zice ca scapi ca prin urechea acului. Astfel, nici nu te vei pune rau cu acea persoana si, el nesuferitul va muri de ciuda in interior fiindca nu a reusit sa te enerveze. Nu uitati: scopul nesuferitului e sa scoata din sarite pe ceilalti!

2. Nesuferitului ii place sa fie in centrul atentiei. Acasa, la scoala, la club, intre prieteni, intodeauna va incerca sa se faca remarcat/remarcata. Intodeauna va rade cel mai tare, va spune povestile cele mai picante sau siropoase, intodeauna va dansa cu toata lumea "buna" si va incerca sa fie "the best of the best". Cu ideea asta revenim mai tarziu. Astfel ca, daca in grup apare un nesuferit mai mare, va fi foarte greu pentru ca cei doi sa traiasca impreuna in acelasi grup. Desi nivelul de nesimtire si nesuferire poate sa fie mai mic sau mai mare, intr-o astfel de competitie, things get ugly. Nevoia de atentie e foarte mare, astfel ca nesuferitul nu va sta sa se uite cum atentia aia se indreapta spre altcineva. El/ea e the one. Singurul/singura.

3. Nesuferitul nu greseste. Trebuie sa stiti asta. Chiar si daca eroarea pe care a facut-o e imensa, colosala si CLARA, nesuferitul nu o recunoaste. Nu-i sta in fire sa recunoasca eroarea. A o recunoaste ar insemna a-si arata o slabiciune. Si nesuferitul nu vrea sa se simta expus. Ar fi o tragedie ca secretele sa-i fie aflate. Toata lumea ar sti cine e cu adevarat. O astfel de demascare nu ar fi benefica "imaginii". Nesuferitul vrea sa para si sa fie IMPECABIL. Cum sa treci peste el? Simplu, prin aluzii fine, sau prin demostrarea simpla a contrariului cand el dovedeste, cu maiestria caracteristica, ceva. Eul intern va fi atat de ranit si iti vei da seama prin comportamentul exterior. Nesuferitul insa nu va spune nimic, si isi va continua activitatea ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Cunoscatorii insa stiu cum arata un nesuferit cu coada intre picioare...

4. Nesuferitul stie tot despre toate. Asta ca apropo de demascare. Nesuferitului ii face o deosebita placere sa stie totul despre altii, chiar daca asta nu-l ajuta cu nimic in prezent sau in coordonarea propriei vieti. Fie ca e o barfa despre o colega, un detaliu despre un prieten, nesuferitul stie totul. Fiti atenti insa: exista o diferenta subtila intre a fi barfitor si a fi nesuferit. Nesuferitul e un barfitor. Barfitorul nu e neaparat nesuferit. Vedeti, nesuferitul isi ia toate informatiile de la un barfitor, pe care apoi le analizeaza "la rece", pentru ca apoi sa altereze acea barfa in folosul propriu si pentru construirea acelei "imagini proprii". Barfitorul normal nu face asta. Deci sa nu uitam, nesuferitul nu e probabil cea mai buna sursa de informatii credibile. Astfel, asigurati-va de doua ori inainte sa-i favorizati acea crestere de notorietate si in final, imagine.

5. Nesuferitul vrea sa para bun la toate, si vrea sa fie in TOATE grupurile "bune". El/ea se va pune bine cu toata lumea, fiindca cine-stie, candva pe viitor, vreuna din acele persoane poate va ajuta la atingerea scopului. Deviza omului nesuferit in acest domeniu este "scopul scuza mijloacele". Astfel ca, daca vezi un nesuferit MULT PREA AMBITIOS, e poate mai bine sa te dai la o parte, fiindca nu poti sti pana unde poate merge ca sa-si atinga scopul. Cu barfe stim ca umbla. Cu subtilitati, la fel. Aveti deci grija sa nu va jucati cu focul. Poate va ardeti. Nesuferitul vrea sa fie bun la toate, si il roade o invidie (interioara, fiindca la exterior el/ea nu lasa se vada - din nou, cunoscatorii stiu adevarul, si il vad) cand observa ca altii sunt mai buni ca ei, ca altii au mai mult succes ca ei. Cand tu esti in ipostaza omului cu succes, e bine sa urmezi sfatul nr.1 pentru a nu starni un vulcan care pana atunci fierbea la foc mic.

6. Nesuferitul vrea sa se simta admirat. Ultimele trenduri, nesuferitul le stie. Ultimele faşănuri le cunoaste chiar daca, uneori nu isi permite sa le aiba. Insa cateodata puteti observa cum avea invidie de care vorbeam mai sus isi face simtita prezenta si in exteriorul fiintei nesuferitului. Daca intr-o sedinta, intr-o conferita sau chiar intr-o ora, vei vedea ca nesuferitul analizeaza cu atentie lumea, incearca sa nu razi si incearca sa nu privesti inapoi. Pentru nesuferit ar fi o nenorocire ca a fost prins cu maţa-n sac. Plus ca aceste clipe ii acorda o clipa de ragaz in care poate sa renunte la acea masca pe care o poarta constant. Totodata, veti simti, chiar si pentru cateva clipe ca ceea ce purtati, ceea ce vorbiti, ceea ce faceti chiar are importanta pentru nesuferit. Pentru cateva clipe, sunteti idolul nesuferitului. Aveti insa grija. Exista posibilitatea ca nesuferitul sa va "admire" pentru ca simte un adversar in persoana dumneavoastra, si probabil acum gandeste cea mai noua barfa pe care sa o raspandeasca. Fiti insa linistiti, dupa cum spuneam, notorietatea nesuferitului nu e asa mare si orice informatie eronata si deformata pe care ar da-o mai departe, nu ar fi luata drept biblie.

7. Nesuferitul va face totul ca sa te simti bun de nimic. Trebuie stiut ca, desi incerci sa lupti impotriva tacticilor abordate de ei, uneori nu iti iese. Uneori, nesuferitii isi duc planul la bun sfarsit, si isi indeplinesc scopul: sa te faca sa te simti prost. Fie ca apeleaza la unele subtilitati nemaiintalnite de tine, fie ca barfa raspandita prinde, fie prin simpla lor prezenta in momentele tale de slabiciune, nesuferitul, fara sa iti dai seama cum va castiga!

De aceea, ca sa inchei, spun ca e imposibil de gasit toate formele de manifestare a nesuferitului, si, bineinteles, e imposibil de prevenit si de oprit planurile diabolice ale acestuia.

Astept indicatii si adaugiri la cele spuse mai sus. Imi iertati greselile de ortografie si de limbaj. Sper sa fi fost clar in explicatii pentru ca acest ghid sa va dea pregatirea MINIMA de contracarare a nesuferitului.

Cordos George, mai 2008

2 comments:

  1. well well.. tind sa cred ca george vrea sa traiasca intr-o lume paradisiaca... :)) eu le sunt oarecum recunoscatoare nesuferitilor. trebuie sa recunosc ca mi-a luat ceva pana m-am calit, DAR.. m-am calit :D si acum e incredibil de amuzant sa ii observi :)) Moreover, avad in vedere faptul ca o data au calcat pe bec, te-au exasperat atat de tare incat acum, orice ar face nu mai pot ajunge la tine, it's even more fun :) Nu0i ignora, ratezi toata distractia :)

    ReplyDelete
  2. ...eu cred ca oricne citeste acest ghid, undeva prin descrierile tale se gaseste si el...si poate chiar si tu... intr-adevar sunt foarte multi nesuferiti pe lumea aceasta insa eu cred ca indiferenta e cea mai buna cheie :P

    ReplyDelete