Realitatea prezenta în această seară la ştiri tragica poveste (şi nu glumesc) a unei pensionare (reprezentativă de fapt pentru întreaga clasă a pensionarilor, mai mult sau mai puţin avantajaţi prin valoarea pensiei) cu o pensie de 400 de lei.
Cei de la Realitatea prezentau non-şalant cum pensionara plateşte 50 de lei (12.5% din pensie) pentru telefonie. Mie mi s-a părut de-a drepul scandalos! Înţeleg că telefonul este o necesitate, cum sunt şi gazele, curentul şi medicamentele, însă consider că procentul din venitul pensionarei acordat telefoniei este mult prea ridicat. Şi poate că nu e neapărat ea de vină. Poate că nu e informată. De fapt, sunt sigur că nu e informată.
Ea deţine acel post telefonic dinainte de '89. Ea nu ştie că de 3-4 ani piaţa telefoniei fixe s-a liberalitzat, iar oferta de servicii de telefonie fixă s-a diversificat într-un ritm extraordinar. Şi poate ca schimbarea operatorului era o piedică până acum, cel puţin din motive practice, fiindcă îţi pierdeai numărul iar rudele nu ştiau numărul nou. Dar a apărut PORTABILITATEA. Nu mai explic conceptul, puteţi să vă informaţi pe http://www.portabilitate.ro/ .
Tocmai de aceea cred că şi sunt sigur că săraca pensionară plăteşte un abonament USTURĂTOR la Romtelecom fără să ştie că telefonia fixă de la UPC, RDS şi alţi zeci de operatori e probabil cu aproape 80% mai ieftină.
Iar acum stau să mă întreb: cine e de vină că bătrânei nu i s-au explicat până acum aceste lucruri? Romtelecom? Statul? ANRC (ANRCTI, ANCOM sau cum plm s-o numi acum)? Sau Realitatea, care prezenta reportajul cu o anumită ingrijorare, dar s-au gandit oare să o ajute cu adevarat cu ceva pe pensionară?