Friday 11 June 2010

Iluminat stradal de criză

Criza nu are momente preferate ale zilei. La concluzia asta am ajuns acum câteva seri când am observat cu o oarecare tristețe că iluminatul stradal de la Cluj nu mai funcționează normal. În mod normal, becurile de pe străzi se pornesc automat odata cu lăsarea întunericului (făcând o mica paranteza, întunericul e aici folosit în sensul de ... beznă, sau, daca vreți, opusul la zi).

Se pare, însă, că orașul nu prea își permite să aprindă becurile în mod normal și se recurge la metode de tip over-ride al acestor sisteme automate. Practic, lumina se aprinde când vor autoritățile, nu când ar fi normal. Acum, nu e mare problema pentru cei care circulă cu mașina, că în general mașinile sunt înzestrate din fabrică cu becuri, care daca sunt destul de puternice transforma noaptea în zi (expresie artistică, noaptea nu poate fi făcută zi). Problema apare la cei care nu circulă cu mașina seara, fiindcă lumea frecventează barurile unde se servește alcool, unii "nu are" mașini (sau carburant în rezervor), sau unii nu doresc sa vină cu mașina (a se citi, le este frică noaptea). Iar aceștia enumerați, și alte persoane din categoria pieton nu umblă cu lanterne la ei. Deși... dacă stau să mă gândesc nu ar strica. Lanterna ar trebui sa fie pe breloc. Sunt acele lanterne mici, cu leduri. Sunt extrem de utile, toată lumea ar trebui să aibă una. (sau 2, una să o ți rezervă). Am putea însă să ne întrebăm în același timp... ce ar căuta persoanele în general la ore târzii pe strada, aiurea? De ce nu doarme lumea la ora 11-12 ?! Însă întrebările acestea le păstrez pentru alte discuții.

Dacă analizăm însa problema și mai bine, inițiativă poate fi o măsură ca să-i facă pe șoferi să aprindă farurile seara/noaptea. Nu puțini sunt care umblă noaptea cu farurile stinse. Iluminatul stradal transforma de regulă orașul într-o atmosferă de .... amurg! (fără nicio aluzie la super-mega prostie trilogie Twilight). Iar cum mașinile în Europa nu au DRL (Daytime Running Lights) - o mare prostie din punctul meu de vedere că nu au, shame on you Europe - e destul de ușor să uiți de faruri. Deși, un șofer bun, nu uită asemenea detalii. Sau dacă uită, uită foarte rar. O dată, când e începător. Și își dă seama când îl semnalizează prietenos poliția. Dacă nu din prima, sau a doua, cel mult din a 3-a semnalizare. Just sayin' :))

Dar, ca de obicei (și ca în vremurile bune), pornești de la ceva (aici, iluminatul stradal) și ajungi la altceva. Pe scurt, e criză. Și dacă nu e încă beznă complet, alea 10 minute îți aduc probabil o mică economie la buget. Și dacă nu se primesc plângeri, măsura e considerată normală de autorități.

Sper doar să nu ajungem în penibilități de genul: 25%/15% din becurile de pe străzile mai puțin circulate să fie reduse sau să nu fie aprinse deloc, pentru a realiza o economie la bugetul/factura de electricitate. Sau... reducerea numărului de becuri de pe străzile clujene cu 50% datorită amplasării mai multor becuri decât necesare etc.

11 comments:

  1. ti-ai pierdut darul de a scrie...

    ReplyDelete
  2. ce rau e asta dinainte :))
    stai linistit orasul investete in sisteme noi de iluminat (unele mult mai economice in cartiere care aveau tot becuri vechi si care consuma mult)

    ReplyDelete
  3. Auzi la Biris, ce tupeu jegos in el! Si daca eu l-am pierdut, cine-l are?

    ReplyDelete
  4. de ce o trebuit sa imi spui numele tare si raspicat?:))..nush da tu nu-l mai ai asa ca inainte dar posibil daca incerci il poti recapata:D

    ReplyDelete
  5. ce tupeu jegos pe tine mai Mr George... sunt destui care au talent la scris si tu nu faci neaparat parte din acea "multime". Invata sa-ti vezi lungul nasului

    ReplyDelete
  6. Ce tupeu jegos pe o persoana anonima care incearca se se bage in seama.

    Poate ca nu am darul scrierii, dar tu n-ai darul curajului. E usor a spune ceva sub anonimat. :)

    ReplyDelete
  7. In primul rand curajul nu e un dar, iar tu ar trebui sa inveti sa accepti criticile pt ca nu esti mai presus decat nimeni incat sa-ti premiti sa spui cuiva ca are tupeu jegos. Replica ta la o critica/sugestie e "daca eu nu sunt bun, cine e?"; probabil ai ascultat prea mult melodiile lui Fizz. O idee pe mai departe ar fi sa lasi ingamfarea la o parte

    ReplyDelete
  8. Din nou anonimat. Replica mea la comment-ul lui bibu (pe care il cunosc) era spusa in gluma. La tine insa nu e spusa in gluma.

    Poti sa intelegi ce vrei, poti sa crezi ce vrei, camdeodata nu stiu cine esti, nu stiu daca sti cine sunt eu, insa daca m-ai cunoaste ai sti ca nu sunt ingamfat.

    Tot ce pot e sa iti doresc succes pe mai departe, iar daca ai alte sugestii esti liber/libera se la exprimi. Oricum, ca idee, criticile fara o baza de sustinere sunt nule.

    ReplyDelete
  9. Nu stiu cum esti in realitate Mr. George dar e iritant rasunsul care l-ai dat unei persoane care a facut o simpla remarca. Singura mea critica e legata de aroganta acelui raspuns, care e sustinuta tocmai de comment-urile de aici. In rest, all the best

    ReplyDelete
  10. Salut...sunt interesat de cele 2 lanterne din poza de mai sus asa ca te rog sa-mi spui cat au costat si de unde le-ai achizitionat??mersi mult

    ReplyDelete
  11. Salut, din păcate eu nu dețin lanternele din poză. Am luat poza de pe Internet.

    Insă am o alta mini-lanterna cu leduri, perfectă pentru breloc, primită cadou de la www.s60.com . Am un post despre acest cadou pe blog, caută-l.

    Deși nu am cumpărat o astfel de lanternă, sunt absolut sigur că se gasesc. Succes!

    ReplyDelete