Sunday 17 May 2009

Eurovision 2009

Harasho, primele impresii despre Eurovision 2009. Prestaţia (pur muzicală) a României şi Elenei a fost peste mulţi alţi participanţi. Încep cu asta fiindcă nu cred că Elena are vreo vina în această privinţă. Ea şi-a făcut treaba cu brio. Problema la Eurovision e că în ultima vreme contează mai mult show-ul si nu prestaţia. Iar cei din România (staff-ul care însoţeşte şi pregateste partipanţii la concurs) nu înteleg asta şi de câţiva ani (de la Luminţa încoace), nu mai putem ajunge pe pozitii fruntaşe. Faptul că Elena a ieşit printre ultimele locuri nu are absolut nicio legatură cu talentul şi calitaţile ei vocale. Staff-ul are toata vina pentru că nu i-au organizat un show incendiar. Piesa permitea...

Tipul din Norvegia a fost câştigator absolut, pe bună dreptate. Piesa frumoasă, show interesant, prestaţie bună. Toată Europa i-a arătat lublu (dragoste, în rusa).

Cât despre Moldova, nu vreau sa fiu rău, dar nu e deloc surprinzător că a primit mai multe puncte ca România. Şi nu ma refer nici macar la show sau la presţatie. E de-ajuns să mă gândesc la zecile de mii de moldoveni plecaţi prin toată Europa ca să scape de regimul de la Chisinau.

Trecând şi pe la punctaj: din nou, deşi toata lumea încearca să ascundă asta, punctele s-au dat pe diferite criterii şi nu toate au ţinut de piesa, prestaţie sau show. Multe voturi au fost date fiindcă erau date unor anumite ţări, din anumite regiuni, cu anumite influenţe din partea unor anumite alte ţări. Nu m-a mirat deloc faptul că Ucraina a primit multe puncte de la Rusia, sau invers. Sau că Rusia a primit puncte multe de la Estonia, Lituania sau Belarus. Din nou, nu m-a mirat deloc faptul că Norvegia a primit maxim de la ţările nordice sau că şi-au dat puncte multe ele între ele. Nu am fost şocat nici când Irlanda a acordat punctaj mare către U.K., însa măcar au avut decenţa să spuna "for our neighbours of course". M-a mirat însa faptul că atât România cât şi Moldova şi-au acordat punctaj maxim unei alteia. Acesta a fost un adevarat şoc, cel puţin pentru mine. O surpriză placută, aş putea spune. De notat însa că se observă faptul ca românii au început să se întoarcă în ţară. Au apus vremurile când primeam punctaj frumos de la Israel, sau maxim de la Spania. Oricum, ideea principala e că voturile se dau anapoda, de multe ori nu au substrat artistic.

Aş mai adauga ceva: mi-a placut piesa Suediei. Personal, am votat-o. Mi-a mai placut Norvegia, Islanda, Estonia si Armenia. Şi mi-a plăcut aparitia modelului Dita von Teese la show-ul Germaniei. Nu a ajutat mult dar a fost un moment frumos.

1 comment:

  1. punctaj mai mic din partea spaniei a insemnat ca juriul nu a acordat punctaj maxim romaniei, ci doar publicul.

    liubliu=dragoste

    ReplyDelete