Wednesday 6 February 2008

Sistemul sanitar

Sistemul sanitar din Romania e prost. Nu are bani, nu are echipamente, si nu are personal. Insa nu are nici macar o organizare buna. Daca doctorul de familie iti da un bilet de trimitere, si tu vrei sa te duci la un spital de stat, ca cel de pe Motilor, trebuie sa te gandesti din timp la acest lucru. Adica trebuie sa te trezesti la ora 06.30 si sa te prezinti la "Fisier" unde doamna "draguta" de la ghiseu (fiindca numai o doamna este, desi sunt 2 ghiseuri) iti va da un numar, cu care te vei intoarce in cel mai bun caz pe la ora 16-17 pentru consultatie.

Iar daca tu vrei sa te programezi de azi pe maine la consultatie, pe baza biletului de trimitere, doamna "draguta" de la afisier te refuza "politicos".

Sa o ia dracu pe doamna draguta, pe afisier, si pe spitalul public. In tara asta ca sa beneficiezi de o consultatie trebuie sa te trezesti devreme ca sa o obtii. Iar daca ai o problema serioasa, ghinionul tau. Te duci la clinica privata. Problema nu e numai faptul asta, ci ideea ca oameni sunt obisnuiti cu asa ceva. Oameni iti spun, "da e normal sa faci asa. Trebuie sa vi la ora 06.30 si sa iti iei numar". "E foarte normal". Si de ce trebuie sa faci asta la ora 06? Ca sa fie spitalul plin la respectiva ora? Sa se imbulzeasca oamenii pentru drepturile lor? Si care nu reusesc sa se bage in fata raman pe dinafara pe urmatoarea zi la ora 06.30.

Spuneti voi? E normal?

3 comments:

  1. de aia mergi la spitalele private. pentru ca oricum trebuie sa dai bani (spaga) si macar daca ii dai, sa te trateze cum trebuie..
    nu realizezi toate fazele astea pana nu te lovesti de ele, dar pun pariu ca un politician nu se va trezi la 6.30 sa isi ia bilet cu numar . ;)

    ReplyDelete
  2. nu-i deloc de glumit. daca noi sa zicem ca avem bani de spitale private, nu inseamna ca toti au. si multi trebuie sa indure asemenea practici ceausiste.

    ReplyDelete
  3. m-am lovit si eu de problema asta. tot ce pot sa zic e ca mi-e scarba. trecand peste faza absolut cretina cu numarul si cu programarile care nu se pot face, spaga e cea mai proasta idee cand vine vb de sistemul sanitar. insa eu cred ca se poate face ceva. putem schimba lumea de azi, intr-una mai buna (ce cliseu). insa daca de sus nu se face nimic (pe plan politic si administrativ) inseamna ca trebuie sa incepem "reforma" de jos. think about it.

    ReplyDelete