Tuesday 29 January 2008

Guingamp si imprejurumile

Guingamp e orasul in care am fost cazati dupa o lunga calatorie din Cluj. Am zburat cu Air France de pa aeroportul din Budapesta, pe ruta Budapesta-Paris (Charles de Gaulle). Un autocar al scolii Lycee Notre-Dame Guingamp ne astepta la iesirea 2F a aeroportului. Dupa mai multe obstacole am reusit pana la urma sa ajungem la el. Spre seara am ajuns si la Guingamp, unde vremea era insa ploioasa. Insa nu a trebuit sa asteptam mult dupa francezi si familiile lor sa vina dupa noi. Ne-au facut cadou de intampinare un tricou cu celebra fraza a doamnei Marincas, "la famille" scrisa pe el. Prima seara am fost relativ morti, si abia am asteptat sa ajungem in "famille" la o masa calda si un pat confoirtabil. Si asa a si fost. Flo mi-a cedat camera lui, asa cum am facut si eu cand el a venit in Ro. Parintii lui au fost foarte de treaba. Chiar din prima seara au pus cadoul meu la loc de cinste. Iar cozonacul le-a placut foarte mult. Pot spune ca am nimerit-o cu cadoul.

A doua zi insa, am fost trezit dimineata devreme de alarma lui flo. Ce am observat inca din seara anterioara era ca in mai-iunie in Bretagne chiar si la ora 10PM e ziua afara. Iar dimineata la ora 6AM era foarte luminat, ca sa zic asa. Florian sta cam la 20 de minute de Guingamp, iar dimineata respectiva am fost escortati, la fel ca in urmatoarele dimineti, pana la scoala. Dimineti cand am dormit acasa. Fiindca s-a intamplat si sa dormim pe la altii. In orice caz, pentru mine nu a fost greu sa ma adaptez la noul "stil". Scoala insa e diferita la ei. Nu ma bag in subiecte si comparatii cu scoala romaneasca. Dar e de-ajuns sa va spun ca ei isi dadeau bacul pentru anumite materii cu un an inainte de anul terminal, foarte tare as spune. Francezii au fost putin mai organizati ca si noi, fiindca inca din prima seara ne-au dat un plan clar cu tot ce vom face acele cateva zile...imi pare rau ca nu mai am respectivul plan. Desi stiu ca l-am pus "undeva bine"... insa programul a fost FULL. Am avut vizite peste vizite. Cea mai frumoasa a fost de departe Armoripark... cred ca asa se numea, un parc de disctractii acvatic. Am stat putin si la soare atunci, iar soarele deja din mai ardea. Alte vizite interesante au fost la cote de granit rose si la ceva centru unde se pare ca a fost prima transmisiune de TV intre Europa si US. Cand scriu aceste renaduri, imi dau seama cat de multe am uitat deja. Si regret ca nu am scris la timpul potrivit. Si regret ca nu mai am respectiva foaie... Intr-una din ultimele zile am fost la un meci de fotbal al echipei locale de fotbal: En Avant de Guingamp sau EAG. EAG e un fel de U cluj. Are o galerie impresionanta, insa echipa nu da randament. Francezii ne-au fus la diferite cluburi, insa, nu o spun ca si cum eu as fi mare clubber, insa nu se comparau cu obsession.

In alta zi cativa din noi au mers intr-o excursie cu barca spre o insula din apropiere. Un peisaj minunat. Si au mai fost si altele. Petrecerea de la Claire, get-together-ul de la francezu lui Paula, a carui nume l-am uitat.

Dupa despartirea de francezi a fost vizita din Paris. Parisul a fost frumos. Nu. Parisul a fost minutat. Iar despre el voi vorbi intr-un alt post.

Orice imi voi reaminti de Guingamp si despre timpul petrecut cu francezii va fi reamintit.

4 comments:

  1. guingamp...les souvenirs...des belles moments...la famille...amis!

    eu zic ca o fost frumos pt toti. si cu toate neplacerile am ramas cu ceva dragut in minte. si poate cu niste prieteni. nu se stie niciodata...

    foarte bine te-ai gandit sa scrii.chiar daca ii mai tarziu.

    ReplyDelete
  2. guingamp...
    cat ma bucur ca ai scris despre francezi...
    asa. acum parerea mea: deci-noi doi am plecat cei mai multumiti de la ei! am avut cele mai bune gazde. despre petreceri: au fost reuniuni la ann-ael si aude dar nu la claire. cluburile nu se compara cu nici un club din cj:P. vizite am avut f multe. si ma gandeam eu ca parcu ala ti-a placut tie cel mai mult. multe amintiri frumoase!

    ReplyDelete
  3. totusi..sa mergi la paris si sa nu vizitezi turnul eiffel... cum se poate??!!
    sa fii acolo, sa il vezi, sa nu-l atingi. trebuie sa fii foarte GEORGE sa faci asta :|

    ReplyDelete
  4. pe francezul Paulei il chema Tristan din cate tin eu minte :P

    ReplyDelete