Wednesday 16 January 2008

Nokia deschide in Romania, inchide in Germania

In timp ce Nokia va deschide in curand fabrica de la Jucu, Cluj, totodata Nokia inchide fabrica Nokia din Germania, Bochum.

Germanii sunt suparati foc pe decizia Nokia si incearca prin orice mijloc sa opreasca finalizarea fabricii din Cluj. Probabil ca in mintea lor inchisa, se gandesc: cum poate Nokia sa-si mute fabrica intr-o tara din afara Europei? Newsflash: Romania e in Europa. Si daca voi aveti mana de lucru scumpa si pretentii salariale mari, aici nu e la fel. Nokia Romania va ajunge si mai profitabila decat a fost Nokia Germania.

Germania ataca si prin UE. Insa Barosso i-a pus la punct. Asa cum Nokia a fost o investitie finlandeza in Germania prin respectiva, tot la fel se poate muta fabrica din Germania in Romania.

Aproximativ 2300 de angajati vor ramane fara job-uri.

5 comments:

  1. ideea e ca mutarea nu se face in beneficiul consumatorului sau al angajatilor. singurii care castiga sun angajatorii. acolo este problema si de aceea sunt suparati nemtii

    o sa vezi si tu care e problema inchiderii acestor fabrici atunci cand agentii economici vor incepe sa se mute din Romania, in Republica Moldova, Ucraina, Georgia ...

    ReplyDelete
  2. orice companie incearca sa fie cat mai progfitabila. si e absolut normal ca pentru ca acest task sa se realizeze, sa fie si o parte negativa: angjatii. Ideea e ca eu inteleg aceasta miscare ca o incercare Nokia spre a-si rentabiliza afacerea.

    Insa nu inteleg de ce sunt eu ca si consumator afectat? Nu tot acelasi produs in cumpar? Costul produsului va fi probabil la fel. Poate voi fi chiar avantajat ca si consumator roman, avand in vedere ca produsul e facut pe piata interna, deci dispar taxele de transport si alte taxe de import.

    ReplyDelete
  3. In semn de protest, nemtii au declarat ca nu vor mai cumpara niciun telefon Nokia. Mi se pare ca exagereaza. Nokia nu a incheiat niciun contract de munca pe viata, nu datoreaza nimic nimanui. E normal sa se mute pentru a castiga mai mult. Fiind romanca, imi pare bine ca au ales sa se mute aici. O miscare benefica atat pentru economie, cat si pentru forta de munca. Totusi, in Cluj este un deficit de 8000 de angajati, ce va fi remediat cu un aport de 4000 de chinezi + ce vor mai veni din toate colturile tarii. Ce amestecatura va fi pe la noi!! :)) I guess there will be a China Town in Cluj!

    ReplyDelete
  4. chiar aratau la stiri ca nu stiu ce ambasador al germaniei, sau ministru, whatever, si-a aruncat telefonul Nokia. O dovada de comportament infantil.

    Nokia is no. 1 la telefoane. De-abia astept sa isi arunce nemtii toate Nokia. Sa se mute pe al lor Siemens. Dar vai. Siemens nu mai este. Parca nu era productiv sectoru de telefoane mobile si a fost cumparat de Benq? Hm...

    ReplyDelete
  5. E normal ca Nokia sa vina unde va avea profit mai mare. Culmea, se plang nemtii, care..."ne dadeau" cu economia de piata-n cap ani in sir, post-'89 !
    Pai, cand unui neamt ii dai salariu 1.500-2000 EUR, iar romanului...270 EUR, e altceva, nu?
    N-as crede sa mai plece Nokia de la noi, cel putin o buna perioada de timp.
    Sa mai vina si altii, cum e Ford la Craiova, de ex..., sa creeze locuri de munca (mai) bine platite, sa plateasca impozite in Romania (nu prin nustiu ce insulita...!); oricum, venirea unor companii de calibru e foarte benefica, atat la nivel macroeconomic, cat si individual (per salariat).

    ReplyDelete